Kærnehorn
32 stk. eller 16 stk og nogle småbrød/flütes
Min mor bagte disse lækre horn og tilbage i 2004 fik jeg opskriften tilsendt på en mail, som jeg heldigvis har gemt lige siden. Når man har prøvet dem en gang så bliver de faste på programmet. Desuden kan de varieres med andet indhold se nedenfor.
1 kg hvedemel - almindeligt dansk mel, eller en kombi med lidt fuldkornsmel/grahamsmel/rugmel el. lign. for 1/3.
200 g knækkede hvedekerner eller rugkerner
ca. 65 g solsikkekerner
50 g gær
50 g smør
4 dl kærnemælk
4 dl vand
2 æg
2 tsk salt
2 tsk sirup eller honning
Pynt: sammenpisket æg eller en rest kaffe, hakkede solsikkekerner eller andre frø
Knækkede hvedekerner og vand koges et par minutter, herefter røres kærnemælken i. Jo længere kernerne står i det varme vand jo mere svulmer de op og giver god fugt til brødet.
Når blandingen er afkølet til håndvarm, opløses gæren heri.
De øvrige ingredienser tilsættes og dejen æltes til den er ensartet.
Stilles til hævning et lunt sted ca 1/2 time - tildækket.
Slå dejen sammen og del den i 4 lige store dele, der formes til kugler og hviler ca. 2 minutter.
Hver kugle rulles ud i en cirkel med en diameter på ca. 30 cm. Del hver cirkel i 8 lige store dele, som rulles sammen fra den brede ende til horn.
Husk spidsen af dejen skal slutte i bunden, ellers springer hornet op.
Hornene sættes på en smurt bageplade og hæver et lunt sted i ca. 30 min. tildækket.
Pensles med æggestrygelse eller kaffe og drysses med de finthakkede solsikkekerner.
Bages ved 220/225 gr i 12-16 min. på ovnens midterste rille.
Hvis du laver lidt større brød og er i tvivl om de er færdige, så bank under bunden. Der skal komme en hul lyd.
Variation:
Skift nogle af kernerne ud med hakkede abrikoser, valnødder, rosiner, hørfrø mm. Brug hvad du bedst kan lide.
God fornøjelse
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.